01 Şubat 2012

medeniyetler, İdris Tütüncü

bugün medeniyetler diye bir şey yok, tek bir medeniyet var o da Batı medeniyeti. Bir zamanlar Hint, Çin, İslam medeniyetleri vardı ama bugün hepsi ölü medeniyetlerdir. Medeniyet bir yanıyla bütün bir yaşamamıza nüfuz eder, nasıl düşüneceğimizi, giyeceğimizi, tercih edeceğimizi belirler ama öte yandan bir cazibe merkezi oluşturur. bugün Batılı yaşama şekli dışında bırakın cazibe merkezi oluşturmayı alternatif olabilecek böyle geniş bir daire yoktur, küçük inanç grupları, özenti grupları ve kültür daireleri vardır. dolayısıyla endişe edecek bir şey yoktur; medeniyetler çatışması diye bir şey de olmaz... çünkü bu çatışma yaşanmış ve Batı medeniyetinin zaferi ile sonuçlanmıştır. bugünkü çatışma mağlupların kuyruğu dik tutma çabası ile galiplerin kibri arasında cereyan eden mahalle kavgasıdır..

İdris

1 yorum:

Adsız dedi ki...

fakat öbür yandan böyle bir çatışma imal ediliyor,böyle bir şeye ihtiyaçları var.bu yolla kendilerini daha güçlü kılacak ve amaçlarına daha kolay erişebilecekleri bir çatışmayı organize ediyorlar.medeniyetler çatışmasının karşı tarafı bir kurbandır,ilahlar kurban istiyor.bu "siyaset bilimi"nin bir gereği.türkiyenin de yakın tarihinde örnekleri bolca vardır.adı medeniyetler çatışması değil de şu olmuştur,bu olmuştur.
çetin altanın deyimiyle "enseyi karartmamak" için söylenecek son söz:"çanakkaleli melahat geçilmez"dir.bunu hiç bir kuvvet becememiştir.yine beceremeyeceklerdir.