23 Haziran 2009

İnsanın Evcilleşmesi: Parçalanmanın Hastalığı

İnsanın Evcilleşmesi: Parçalanmanın Hastalığı

Evcilleştirme bir bitkiyi veya hayvanı kendi doğal dünyalarının ritminden ve işleyişinden sistematik olarak ayırma işlemidir. Evcilleştirilmiş varlıklar insan türü tarafından yaratılan ve kontrol edilen bir çevrede varolurlar ve insan emeğinin biricik faydası adına işletilmektedir. İnsan diğer memeliler gibi yaşamın döngüsünün bir parçasıdır ve bu döngüden çıkmış olmak kalıcı stres ortamı yaratır. Doğadan büsbütün ayrılmanın etkileri hayvanat bahçesi hayvanlarında ve evde beslenen hayvanlarda gözlenebilir, Nevroz, depresyon, kaygı bozukluğu olarak ortaya çıkar ve sağlıksız çevre için diğer psikolojik reaksiyonlara ev sahipliği yapar.

Dişi kaplanın kafesinde gezinişinde kendi yansımamızı görürüz.

İyi ki, insanlar genetik olarak buna adapte sağlayacak kadar yeterli uzunlukta bu tarz yaşamadılar. Sayısız jenerasyonlar için, yerimiz, olabileceğimiz kadar dünyaya yakındı. Tarımın Anne’nin cömertliğindeki güvenimizden bizi yavaşça çekmesiyle, ve nüfusumuzun taşıma kapasitesinin ötesine büyümesine izin vermesiyle aynı zamanda, hala yabaniliğin döngüsü ile olan zayıflatılmış bağımızı elimizde bulunduruyoruz. İnsan tarihinde yalnızca son zamanlarda, doğadan kopuş pek ala tamamlanmış olmaktadır. Endüstriyel imalat ve monokültür çiftçiliği vekil Anne’miz olmaktadır.

Her birimiz, yabanıl hayvan kederiyiz, gerçek Annemizin kollarındaki evlerimizden ve gerçek rızklarımızdan ayrılmışız. Uygar ıslahımız bizi bağımlı ve zayıf yapar fakat hala yabaniliğin özgürlüğünü ve yaşam topluluğunun parçası olarak yabani kaderlerimizin dışında yaşamanın derin hoşnutluğunu arzuluyoruz. Yaratmaya çalıştığımız şey, kendi devam ettirdiğimiz evcilleşmemizden iyileşmeye vesile olan çevre ve şartlardır:

· Uygarlığa bağımlılığımızı atlatmamıza yardımcı olacak yaşam becerilerini yeniden öğrenmek ve bize hayatımızı veren Toprağa yeni bir güven yaratmak istiyoruz.

· Bizler uygar yaşamı dayanılabilir kılan bir çok aktiviteye ve maddeye bağımlılığımızı terk etmek istiyoruz.

· Bizler diğerleriyle nasıl yaşayacağımızı yeniden öğrenmek & saygı ve hürmet üzerine kurulmuş bir yaşam yaratmak istiyoruz.

· Körelmiş duygularımızı yeniden uyandırmak & yaşamın tam bir lezzetini deneyimlemek istiyoruz.

· Evcilleşmenin travmasından hasar görmüş beyinlerimizi ve vücutlarımızı iyileştirmek & bir zamanlar atalarımızın yaptığı gibi denge içinde yaşamak istiyoruz.

Bizler vahşi olarak doğduk. Bir çocuğun ilksel içgüdülerinin gücünü ve güzelliğini bastırmak için sosyalleştirmek yılları alır. Bu süreç ters çevrilebilir. Uygar durumun hissizliğinin üstesinden gelerek vahşi olmak ve tamamen bir insan olmak mümkündür. Yeniden vahşi olabiliriz.
Griffin
http://www.rewild.org/

Çeviren : Elfun

Hiç yorum yok: