04 Kasım 2012

Kayıp Türkler Dukhalar'ın yaşamından kesitler



"kayıp türkler" falan gibi artistik ama yanlış başlıklar koymayı ne kadar çok seviyorlar.. tam bir oryantalizm...anadolunun kayıp şarkıları, kayıp türkler.. sensin kayıp.. yabancılaşmamış yaşamlarıyla asıl onlar var değil mi? biz mi varız..tabii ya kayıp.. medeni değil, kendi halinde yaşıyor.. zavallılar değil mi! alçaksınız.

* başlığı görünce gaza gelip sert gitmişim... atlas dergisinin bu sayısında oldukça kapsamlı bir dosya olarak ele alınan Dukha Türkleri müthiş bi çalışma.. VCD sini de vermişler.. Videonun içinde de yer alan birkaç satırlık yorumlara bakınca bu çalışmaya imza atan arkadaşların iyi niyetinden kuşku yok. Benim inancım o ki, "kayıp türkler" başlığını dergi editörü satış kaygısı ve editöryal sezgiyle kendisi koymuştur.. malum bu tür başlıkların olta olarak kullanılması yaygındır. yok eğer hakikaten kendileri koydularsa bu başlığı içinde yetiştirildiğimiz cenderede aklımızı ele geçiren oryantalizmin, medeniliğin bir ürünü olarak görmek lazım.. bilinçli bir manüplasyondan ziyade medenileştirilmiş aklın farkına varmadığımız gündelik tuzaklarına yormak lazım...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

:) kesinlikle haklisin baslik konusunda..dilleri de niye kayboluyomus onu da anlamadim zati..konusuyorlar ve anlasiyorlar iste birbirleriyle..ve bizim gibilerle de..

Adsız dedi ki...

“Bundan 10 bin yıl önce insanların yaşadığı şekilde yaşıyorlar. Her şeyi ortaklaşa paylaşıyorlar. Aralarında eşitlikçi ilişkiler var. Suç işlenmiyor. Kadın erkekten ya da erkek kadından üstün değil. Rengeyikleriyle birlikte onların vahşi göç yollarında onlarla birlikte dolaşıyorlar”

Dukhalar kimdir? Moğolistan’a Tuva’dan gelen, avlarını paylaşan, ormanlardan yemiş toplayan, doğayla uyumlu ortaklaşmacı bir toplum olan Dukhalar, Sayan Dağları’nda yaşayan ve nesli hızla tükenen rengeyikleriyle birlikte göçebe olarak yaşıyor. Rengeyiklerinin sütü ve peyniriyle, topladıkları yaban yemişleriyle beslenen bu topluluğun Türk dilini konuşması dikkat çekiyor. Şaman inançlarını sürdüren Dukhalar, doğa ile çok özel ilişkiler içindeler. Kirlenmesin diye nehirlerde ellerini bile yıkamıyorlar.

Adsız dedi ki...

video silinmis youtube'dan ve tabii burdan..bunu buldum:

http://www.aktifhaber.com/video-galeri/dukha-halki-kayip-turkler-mi-7807.htm