09 Ocak 2010

masumiyet

masum    Ar.
sf. (ma:sum) 1. Suçsuz, günahsız: Hem, bizim çocuklarımız gözü kapalı, masum çocuklar... -R. N. Güntekin. 2. Temiz, saf. 3. a. hlk. Küçük çocuk: Dört tane masumu var.(tdk sözlük)

-suç ya da günah nedir?
-belli bir kötülük edimidir.
-kötülük nedir?
-kötülüğün ne olduğuyla ilgili bir çok iddia mevcuıt. insanın dünya görüşünden bağımsız nesnel  bir kötülük durumu yoktur. insan teki kötülüğü kendi durduğu yerden ve dünya görüşü içinden kavrar.
-o halde kötülük nedir ya da masumiyet nedir sorusuna cevap verirken herkes için geçerli olabilecek nesnel bir cevap iddiası komik olacaktır.
-evet! senin cevabın senin cevabındır.
-peki sence nedir masumiyet?
-önce insan bilincinin belli bir durumudur.
-yani...
-kötülük yapma imkanı olmayanlar ya da kötülük yapma imkanı bulamayanlar, yani çocuklar, deliler, esirler... ne masumdurlar ne de masum değildirler. ancak kötülük yapabilecek durumda olabilenler masum olabilirler.
-anladım. peki nasıl masum olabilir bir insan?
-önce bilinç olarak kendinin efendisi olacak.
-sonra?
-eyleyecek. kötülüğe karşı tutum alacak. kötülük karşısında hiç bir şey yapmamak onunla ortaklaşmak demektir.
-yine en başa döndük, peki kötülük nedir?
-proudhon "mülkiyet nedir?" sorusuna "hırsızlıktır" cevabını vermişti, ben bir ilave yaparak kötülüğün kaynağıdır diyeceğim, kötülük bu mülkiyet kültürü üzerinden davranmaktır. masumiyet ise bu mülkiyet kültürünün hem dışında hem karşısında bir yerdedir.
-o halde masumiyeti kazanmak için hem kötülüğün ne idüğünü bilince çıkarmak ve hem bu kötülükle mücadele etmek gerekiyor.
-evet! masum olarak doğmayız. bir bebek tabiidir ve tabii olan ne masumdur ne de masum değildir.





Hiç yorum yok: