05 Nisan 2013

babai isyanları


"Nihayet muharebe Türkmenlerin canhıraş feryadlarla hücuma geçmeleriyle başladı. Bu herhalde görülmeğe değer bir sahne olmalıdır.

Tıpkı muntazam, mükemmel, silahlı ve donanımlı Romalı lejyoner taburlarını karşısında perişan kılıklı, derme çatma silahlarla başıbozuk bir şekilde karşı koymaya çalışan Spartaküs'ün kuvvetleri gibi, bir yanda paralı çeşitli milliyetlerden oluşturulmuş profesyonel muntazam bir ordu, diğer yanda ise, her şeylerini yanlarında taşıyan, kendilerin mutlu bir hayatın beklediğine olan inançları ile buralara kadar gelmiş varlarını yoklarını bu
isyanın başarı ümidine bağlamış büyük bir başıbozuklar kalabalığı, çoluk çocuk, kadın erkek, yürüyen bir insan seli.

Bu şiddetli hücum, Frank Askerlerinin çelik zırhları karşısında Türkmenlerin ok ve mızraklarının etkisiz kılması sonucu neticesiz kaldı. Bu durumdan birdenbire cesaretlenen Selçuklu Ordusunun diğer askerleri Franklarla birlikte karsı hücuma geçtiler.
Çok şiddetli olan bu hücum karşısında aylardır hasımlarını yenmeye alışmış olan Babailer, birden şaşkınlığa uğradılar ve ağırlıklarının arkasına sığınarak müdafaada bulunmaya çalıştılarsa da bu faydasız oldu. Savaş Selçuklu Ordusunun Franklar sayesinde kazanılan kesin zaferiyle sonuçlandı.Türkmenlerin büyük kısmı (İbni Bibi'ye göre 4000 kişi) kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere kılıçtan geçirildi. Malya Ovasındaki ceset denizi içinde Babailer isyanını fiilen yöneten, buraya kadar defalarca Selçuklu kuvvetlerine galebe çalan ve Baba Resul'ün en ileri gelen, en gözde halifesi Baba İshak da bulunuyordu." 

                                                             Babailer İsyanı, Ahmet Yaşar Ocak


Hiç yorum yok: