10 Temmuz 2009

BARBAR, Hikmet Kıvılcımlı

(a) Batı dilinde bir:"ANCIEN" sözcüğü vardır; onun halkımızca kullanılan karşılığı "KADİM"dir. Bir de "ANTIQUE" sözcüğü vardır: Halk ona "ANTİKA" der. Değiştirmeye aklımız özense de hakkımız yoktur.
(b)Bugün Batılılar, beğenmedikleri uluslara sövmek için "barbar" diyorlar. Bu kitapta öyle pejoratif (kötüleyici) anlama gelecek "barbar" sözcüğü de akıldan geçemez.
"Barbar" sırf bilimsel sosyal anlamda kullanılabilir. Amerikalı Morgan, medeniyetten önceki toplumda iki sosyal çağ ayırır: Birincisi VAHŞET, ikincisi BARBARLIK çağıdır. Yeryüzünde, ilk medeniyet doğarken vahşet çağını yaşayan toplum kalmamıştır. Bütün dünyayı kaplayan insanlar: (Aşağı - Orta - Yukarı) olmak üzere üç konağa ayrılan BARBAR toplumlardır. Bizim bu kitapta söylediğimiz barbarlık, medeniyetten önceki insanlığın geçirdiği o hayat biçimidir. İnsan olarak barbar medeniden çok üstündür: Çünkü yalan, korku ve eşitsizlik bilmez. Medeni: Birbirinden ödü kopan, eşitlik bilmeyen, yalansız konuşmayan insandır. Bu bakımdan tarihte bir ulusa barbar derken, insan olarak onu, medenilerden çok üstün karakterli buluyoruz. Ve, göreceğiz, gerçekte de: Medeniler her zaman barbarlardan çok daha gaddar, zalim, müstebit, alçak, yırtıcı, yıkıcı insanlardır. İlkel de olsa, sosyalist bir toplum olan barbarlığın insanı ise yiğit, cömert, toleranslı, Frenklerin Şövalye, Arapların Gaazi, Türklerin Alp, dedikleri temiz ülkücü kişilerdendir. Bunu böyle bilelim. Yanlış anlaşılmasın

Hiç yorum yok: